Benut je bijzondere breinen en maak je organisatie slimmer en duurzamer

Ken je mensen met een “bijzonder brein” in je organisatie? Mensen die anders denken? Maar die ook vaak als lastig of vreemd worden ervaren? En dus te weinig worden benut. Terwijl ze juist van grote waarde zouden kunnen zijn met hun slimheid, snelle denken, diep denken, brede perspectief, creativiteit, innovatie, nauwkeurigheid, onder hoge druk functioneren, concept denken ….

Last-lust paradox Een bijzonder brein is iemand die anders denkt dan standaard. Vaak te herkennen aan de last-lust paradox: op sommige vlakken uitmuntend functioneren maar op andere vlakken soms juist “lastig” zijn. Dit zijn de medewerkers die vaker in conflictsituaties, een burnout of andere problemen terecht komen. Daardoor sneeuwt hun denktalent onder en worden ze veelal als lastig, arrogant, druk of juist niet geïnteresseerd ervaren.

Van last naar lust Stel dat het mogelijk zou zijn van een (potentieel) arbeidsconflict een innovatiekans te maken. In plaats van dure en voor de organisatie ontwrichtende ontslagregelingen. En een hoop ellende voor de medewerker. En stel dat medewerkers die een burnout krijgen of hebben in hun eigen kracht kunnen worden gezet…

Wat kun je doen De vraag is wat er nodig is om die “lastige” bijzondere breinen vóór in plaats van tegen zichzelf (én de organisatie) te laten werken. Daarvoor is een systeemaanpak nodig, gericht op de medewerkers én de organisatiecontext.

Benut jouw organisatie de last-lust paradox? Door het beantwoorden van 4 korte vragen krijg je al een beeld of jouw organisatie meer kan profiteren van de kracht van anders denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *