• Geo

Meer lummelen, minder moeten

Van de week was er een mooie uitzending van Tegenlicht van de VPRO op tv waarin het ging over eenzaamheid en de onmacht van de mens om te gaan met onze in de Verlichting gewonnen persoonlijke vrijheid en zingeving. Alles wat we doen moet zin, nut of impact hebben. In alles wat we doen moet efficiëntie

, doelgerichtheid en missie zitten. Daardoor komen we terecht in wat ik noem: de "vicieuze cirkel van Nuts" Bij alles wat we doen vragen we ons af: Doe ik wel het Goede? En doe ik het wel Goed? Als ik Dit doe kan ik niet meer Dat doen. Verspil ik dan niet mijn tijd? Of is er nog een Dot wat ik kan doen ,maar wat ik tot nu toe over het hoofd heb gezien? Allemaal vragen waar we ook nog eens Nuts van dreigen te worden.

Wat is hiervoor de oplossing? Die is er niet helaas. Dat zou ook wel erg makkelijk zijn. En dat was het allang opgelost. Wat we wel kunnen doen is met elkaar nadenken over hoe we een samenleving in kunnen richten waarin we niet de hele tijd bezig zijn met efficiëntie en zingeving. Want alles wat we doen is zo efficient dat er geen tijd meer is voor menselijk contact, verbinding en ergens bij horen. Alle "loze" tijd is overal weggemanaged. Alle taken zijn superstrak gemaakt. Dat hebben we geleerd op hele dure MBA opleidingen waar "just in time" en 'Lean & Mean" het nieuwe religieuze fundamentalisme in het management kringen is. Maar ook in de politiek: waar "marktwerking" het toverwoord is voor alle problemen di er maar zijn. Een praatje met de postbode, pakketbezorger, huisarts, buurman, specialist, politieagent, collega, klant, etc. is er niet meer bij. Geen tijd meer voor. De vraag is of we die tijd weer kunnen maken. Of beter: nemen...

Een eerste stap zou kunnen zijn om letterlijk weer meer tijd voor jezelf te maken door te lummelen: niet nuttig met je tijd omgaan, lanterfanten ..... Ik ga hier in een volgend artikel nader op in. Maar je kunt ook meer tijd voor elkaar maken. Tijd waarin niets hoeft of moet. Elkaar dus letterlijk te ont-moeten. Nu zzzul je zeggen: dat kost teveel tijd. En ik denk dat dit niet zzo is. Zelfs vanuit efficiency denken levert eerst wat tijd nemen meestal betere resultaten op. Maar ik zou zeggen probeer het eerst maar eens en oordeel zelf... Ik ben benieuwd.

Vind je dit heel moeilijk om te doen denk je? Kom dan eens langs bij een ont-moet-ing bij Bijzondere Breinen. Niets hoeft alles mag. Je mag meedoen, meeluisteren, meepraten, meekijken, meedenken of wat dan ook. Niets hoeft, alles mag ..... Gewoon een gesprek, waar je wel of niet aan meedoet. Ik ontmoet je graag!

Klik op onderstaande link en doe mee, je hoeft je NIET vantevoren aan te melden :-)

https://meet.google.com/szu-gfze-svz

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven