• Geo

Stop de moeheid: ga Ont-Moe-ten met .....?Tijdens mijn werk als coach en trainer en ook steeds meer in mijn vrienden- en kennissenkring kom ik steeds meer mensen tegen die moe zijn: toeslagenaffairemoe, mondkapjesmoe, klimaatmoe, avondklokmoe, Op1moe, Jinekmoe, vaccinatiemoe, demonstratiemoe en relmoe (ben ik zelf ook moe van trouwens). Ik merk zelf ook dat heel veel "nieuws" (meestal de mening van een kleine, telkens en overal terugkerende, incestueuze groep "deskundigen") me moe maakt. De vraag is: hoe komt dat?

Volgens mij is de moeheid een gevolg van toenemende, heftige polarisatie en de emotie die daarbij komt kijken. Ofwel je bent voor of tegen, links of rechts of wappie of schaap. Er lijken telkens bij ieder probleem maar twee kanten te bestaan. De Ene Kant of de Andere Kant. Voor nuance, open discussie, uitwisseling van gedachten en echt debat lijkt geen plaats te zijn. Andersdenken wordt niet gewaardeerd, terwijl dit juist in een crisis noodzakelijk is om tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen. Je wordt vanuit de Ene Kant direct in het hokje van de Andere Kant geplaatst en daarmee basta. En vice versa natuurlijk.

Daarbij spelen slachtofferschap, morele veroordeling, boosheid, angst en teleurstelling de boventoon en gaat het steeds minder over de inhoud. Beide Kanten doen niet voor elkaar onder waar het gaat